Auteur: Willem Ezerman
Publicatiedatum: 13 november 2020
1. De oorsprong van Ikigai
Het woord ikigai vindt zijn oorsprong in Okinawa, een Japanse eilandengroep zo’n duizend kilometer ten zuiden van Tokyo.
Ikigai is niet uniek voor dit ene eiland in Japan. Er zijn in de wereld een aantal zogenaamde blue zones te vinden. Dit zijn plekken waar mensen ouder worden, gezonder zijn en gelukkiger zijn. Kenmerkend voor de blue zones is dat de mensen die er leven, 9 gewoonten met elkaar delen. Eén daarvan is het hebben van een levensdoel waarin ze 4 elementen met elkaar combineren. De Okinawanen noemen het ikigai en inwoners van Costa Rica gebruiken de term “plan de vida”. Vrij vertaald gaat het om datgene waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt, ofwel je levensdoel. Als je eenmaal weet wat je levensdoel is, dan ontdek je een ongekend sterke drive in jezelf en kun je niet wachten om aan een nieuwe dag te beginnen. Zelfs als het leven tegenzit. Omdat je je onderdeel weet van een groter geheel en je kwaliteiten inzet voor en binnen dit grotere geheel.
2. Wat is Ikigai?
Ikigai gaat over je levensdoel en betekent zoiets als ‘dat wat de moeite waard is om voor te leven’. Dit kan heel groot zijn (een bijdrage leveren aan het creëren van een circulaire economie zonder bio-industrie) , maar ook heel klein (een biertje drinken na het werk met collega’s). In bovenstaande afbeelding zie je dat ikigai de resultante is van vier elementen: passie, beroep, roeping en missie.
3. Wat kun je met Ikigai?
Je kunt ikigai gebruiken om je eigen zinvolle bijdrage te ontdekken en definiëren. Je eigen levensdoel, dat waarvoor je iedere dag fluitend opstaat.
Je kunt ikigai echter ook gebruiken voor je team en je organisatie, en zo helder te krijgen wat jullie zinvolle bijdrage is aan de wereld en welke kwaliteiten jullie daarvoor in kunnen zetten.
4. Hoe doe je dat?
Je ontdekt je ikigai door voor de vragen te beantwoorden die bij de vier elementen (passie, beroep, roeping en missie) horen.
0 Comments