Wanneer je een project gaat organiseren, begin je meestal enthousiast en voortvarend. Daardoor kun je een aantal essentiële dingen over het hoofd zien waardoor je project uiteindelijk niet zo succesvol is of zelfs mislukt. Zorg er daarom voor dat je de volgende vijf dingen niet vergeet:

1. Zorg voor een opdrachtgever die echt achter het project staat.

  • Een goede opdrachtgever accordeert de financiering, denkt mee en fungeert als ambassadeur van het project. Hij/zij gelooft zo mogelijk nog meer in het project dan jij!

2. Zorg voor inbedding in de grotere organisatie

  • Het is belangrijk dat je project toegevoegde waarde heeft voor afdelingsplannen of organisatieplannen. Zonder die verbinding is je project ‘leuk’ maar niet . Ook zorgt deze verbinding ervoor dat je gemakkelijker draagvlak krijgt voor je project.

3. Heb alle betrokkenen en stakeholders in beeld en houdt ze betrokken bij de voortgang.

  • Als jij weet wat ze belangrijk vinden en hoe ze communiceren, kun je daar effectief op inspelen en gebruik van maken om je project succesvol te laten verlopen en het gewenste (en misschien wel een beter) resultaat te behalen Niets zo erg als een project dat onzichtbaar wordt als het eenmaal is gestart. Zorg er dus voor dat je alle tussentijdse resultaten deelt en viert.

4. Neem de leiding.

  • Ook al heb je een opdrachtgever, jíj bent de baas. Daar moet je voor kiezen, dat moet je écht voelen. Als je het eigenaarschap pakt, kun je veel effectiever inspelen op problemen en de situatie steeds naar jouw hand zetten zonder dat je afhankelijk gaat voelen van anderen.

5. Verras iedereen met het resultaat.

  • Lever echt toegevoegde waarde (innovatie, besparing, efficiencyverbetering). Verras iedereen ook door het project op te leveren vóór de afgesproken deadline. En maak daar een feestje van.

Echt aan de slag?

  • Volg dan één van onze trainingen over projectmatig werken.
  • Gebruik onze projectmanagement tools.
  • Bel me! Ik help je graag met het aanbrengen van focus.

Met hartelijke groet,
Willem

Willem Ezerman, sr. performance coach

T 06 1619 7002