Wát kun je goed?
Ik hoor heel vaak mensen die zeggen dat ze zo goed out of the box kunnen denken. Daar bedoelen ze mee dat ze goed zijn in het meedenken met anderen en organisaties over eventuele kansen en oplossingen zowel binnen als buiten de bestaande kaders. Kortom, ze zijn creatief.
Maar als ze dat zeggen, dan denk ik helemaal niet aan een creatief talent. Ik denk meteen aan een plug-and-play apparaat, zoals een laptop: je haalt het apparaat uit de doos, steekt de stekker in het stopcontact en voilà, het werkt. Wikipedia vermeldt dat out of the box een term is ‘voor producten die geen tot weinig installatie behoeven’. Een out of the box product is helemaal niet creatief, het is juist heel voorspelbaar.
Dus als je jezelf aanprijst als een out of the box denker, dan zeg je eigenlijk dat je heel voorspelbaar bent in wat je gaat adviseren. En dan doe je voor mijn gevoel iets niet goed. Wat ik merk dat mensen eigenlijk bedoelen is dat ze goed zijn in outside the box denken, en dat ze zichzelf een verkeerde term hebben aangeleerd om dit duidelijk te maken.
Het verschil tussen out of the box en outside the box
Waar out of the box dus betekent: kant en klaar uit de doos, betekent outside the box denken dat je buiten bestaande kaders kunt denken, waarbij de bestaande kaders de box zijn. Outside the box gaat dus uit van een uitdaging in een bestaande situatie en binnen bestaande kaders, waarbij je in staat bent om daar gebruik van te maken zonder je te laten beperken door die kaders.
Testje
Hieronder een testje om te bepalen in hoeverre jij outside the box kunt denken. Hieronder zie je negen punten staan. Neem deze punten over op een vel papier. Ik wil je nu vragen om de negen punten te verbinden door vier rechte lijnen te trekken zonder je pen van het papier te halen.
* * *
* * *
* * *
Neem even de tijd….
En… gelukt?
Waarschijnlijk niet.
En hoe komt dat?
De echte outside-de-box denkers onder ons kunnen deze opdracht volbrengen omdat zij in staat zijn om buiten de kaders van de negen punten te denken. ‘Normale’ mensen doen een aanname: de buitenste punten vormen een grens waar ik niet overheen mag. Interessante aanname, maar wel eentje die er voor zorgt dat je de opdracht nooit zult volbrengen.
Als mensen zeggen dat ze goed zijn in out of the box denken, bedoelen ze dus eigenlijk dat ze goed zijn in outside the box denken. Ze hebben zichzelf een verkeerde term aangeleerd. En het valt me op dat het hierbij niet gaat om slechts een paar mensen die de term verkeerd gebruiken. Je struikelt erover! Ergens is in het Nederlandse taalgebruik ingeslopen dat out of the box correct is. En dat is het dus niet. Gebruik dus outside the box als je het hebt over je talent om buiten de kaders te denken. Of gebruik eenvoudigweg de Nederlandse taal en zeg gewoon dat je goed buiten de bestaande kaders kunt denken.
Echt aan de slag met outside the box denken en doen?
Neem dan contact met mij op voor een workshop over outside-the-box denken.
Met hartelijke groet,
Willem
Drs. W. Ezerman
HRD adviseur / performance coach
T 06 1619 7002
FOCUS Leren & Ontwikkelen
meetbaar meer uit mensen en organisaties halen
p.s. En de oplossing? Laat een reactie achter en ik laat het je weten. Wil je meer uit je zelf halen? Kijk dan naar een van de trainingen.
10 Comments
Semm
Had graag gewild dat ik een outside the box denker was, maar tis me helaas niet gelukt om de punten te verbinden. Ben wel heel nieuwsgierig naar de oplossing.
Willem
Beste Semm, dank voor het proberen! Ik heb je een mailtje gestuurd met de oplossing. Hartelijke groet, Willem
Bianca de Vrind
Gelukt!😊
Willem Ezerman
Beste Bianca,
Dank voor het lezen en proberen!
petrouschka
Variant: ik denk dat het me gelukt is. Ik heb niet alleen de punten meer dan twee keer aangeraakt. Ik heb ze helemaal niet aangeraakt... Is dit een spoiler? Gauw weghalen dan! ;)
Willem Ezerman
Beste Petrouschka, leuk dat je de puzzel hebt gemaakt!
Miquel
met 1 streepje gedaan
Willem Ezerman
Beste Miquel, leuk dat je mijn artikel hebt gelezen, én dat het je gelukt is om alle puntjes met één lijn te verbinden.
Stefanie
Er staat toch in dat je niet meerdere keer op een sterretje mag staan?
Hoe is het dan logisch om het met elkaar de verbindingen. Als het verbonden moet woorden dan is het eind en het begin toch op de zelfde ster. Het kan ook zijn dat ik het verkeerd gelezen heb ik hen dislectie
Willem Ezerman
Hoi Stefanie, is het wel gelukt. De bedoeling is inderdaad dat je de negen punten met elkaar verbindt door vier rechte lijnen te trekken zonder je pen van het papier te halen. Je begint linksonder en trekt de lijn schuin naar rechtsboven. Uiteindelijk eindig je rechtsboven, dus je hebt wel een beetje gelijk als je zegt dat het niet mogelijk is om het te doen zonder meerdere keren op een puntje te staan. Ik heb de tekst daarom ook iets aangepast. Dank voor je scherpzinnigheid!